menu

Konfitura figowa

Figi zawładnęły moim sercem gdy pierwszy raz zerwałam je z chorwackiego drzewa- pełne smaku, wygrzane na słońcu. W tym roku postanowiłam przygotować konfiturę figową. Według mnie jest przepyszna i bardzo uniwersalna- nadaje się zarówno do typowo słodkich dań ale również super uzupełni swoim smakiem dania mięsne albo sery. Naprawdę warto pokusić się o jej przygotowanie.


konfitura figowa




Składniki:

1,5kg dojrzałych fig
sok z 3 limonek
200g cukru



Sposób przygotowania:

Figi pozbawiamy ogonków i kroimy na ćwiartki. W garnku umieszczamy owoce i łączymy z cukrem i sokiem z limonek. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż figi się lekko rozpadną. Studzimy lekko konfiturę a następnie przecieramy ją by pozbyć się skórek. Przetartą konfiturę ponownie gotujemy (przez około 30 minut). Następnie umieszczamy w słoiczkach i pasteryzujemy około 20 minut. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

  1. Nigdy takiej nie robiłam, ale chyba się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
  2. taka konfitura musi być pyszna!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 53 yrs old Software Engineer I Travus Klejin, hailing from Levis enjoys watching movies like "Time That Remains, The" and Scouting. Took a trip to Wieliczka Salt Mine and drives a Oldsmobile F-88. sprawdz ta witryne

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)