Figi zawładnęły moim sercem gdy pierwszy raz zerwałam je z chorwackiego drzewa- pełne smaku, wygrzane na słońcu. W tym roku postanowiłam przygotować konfiturę figową. Według mnie jest przepyszna i bardzo uniwersalna- nadaje się zarówno do typowo słodkich dań ale również super uzupełni swoim smakiem dania mięsne albo sery. Naprawdę warto pokusić się o jej przygotowanie.
Składniki:
1,5kg dojrzałych fig
sok z 3 limonek
200g cukru
Sposób przygotowania:
Figi pozbawiamy ogonków i kroimy na ćwiartki. W garnku umieszczamy owoce i łączymy z cukrem i sokiem z limonek. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż figi się lekko rozpadną. Studzimy lekko konfiturę a następnie przecieramy ją by pozbyć się skórek. Przetartą konfiturę ponownie gotujemy (przez około 30 minut). Następnie umieszczamy w słoiczkach i pasteryzujemy około 20 minut. Gotowe!
Smacznego:)
Nigdy takiej nie robiłam, ale chyba się skuszę!
OdpowiedzUsuńWarto się skusić bo jest przepyszna:)
Usuńtaka konfitura musi być pyszna!! :)
OdpowiedzUsuńJest genialna! Mój tegoroczny faworyt.
Usuń53 yrs old Software Engineer I Travus Klejin, hailing from Levis enjoys watching movies like "Time That Remains, The" and Scouting. Took a trip to Wieliczka Salt Mine and drives a Oldsmobile F-88. sprawdz ta witryne
OdpowiedzUsuń