Kuchnia szwajcarska- pierwsze skojarzenie to oczywiście ser. Ale to również pyszne słodkości. Pyszne i bardzo słodkie. Od razu powiem, że i moja propozycja nie jest niewinną i lekką słodką przekąską :) To prawdziwa bomba kaloryczna, ale... warta każdego zjedzonego kęsa! Genialna szwajcarska beza, do tego intensywnie orzechowy krem z orzechów laskowych i smażone na maśle jabłka jako zwieńczenie deseru- dla mnie pycha! Koniecznie skuście się na kawałeczek;)
Składniki:
beza:
150g białek jaj ( białko z około 4 dużych jaj)
300g cukru
krem:
250g serka mascarpone
100g uprażonych orzechów laskowych
1,5 łyżki miodu płynnego
wykończenia:
1 duże kwaśne jabłko
łyżka masła
Sposób przygotowania:
Krem: orzechy miksujemy blenderem z miodem na papkę. Następnie mieszamy delikatnie pastę orzechową z mascarpone.
Jabłka kroimy ze skórką na kawałki i smażymy na maśle aż się zarumienią.
Składamy tort: na spód jeden bezowy krąg, następnie masa orzechowa, drugi bezowy blat i na koniec jabłka. Gotowe!
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Ja bym się skusiła - wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Pyszności :)
OdpowiedzUsuń