menu

Tarta serowa z karmelizowanymi śliwkami z cynamonem

Śliwki i cynamon to pyszna para! Doskonale pasuje jako zwieńczenie serowej tarty. Pewnie wiecie, że moim najukochańszym ciastem jest sernik. Ta serowa tarta ze śliwkowo-cynamonowym dodatkiem jest doskonałą wariacją jesienną w dziedzinie serników:) Polecam gorąco!


tarta serowa



Składniki ( forma 35x11cm):

ciasto:
szklanka mąki
1 żółtko dużego jajka
100g masła
3 łyżki cukru pudru

masa serowa:
540g serka śmietankowego
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego

wierzch:
350g wypestkowanych śliwek
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
5 łyżek cukru




Sposób przygotowania:

Składniki ciasta wyrabiamy, wyklejamy nim formę i odkładamy do lodówki by się schłodziło- na około 30 minut. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stopni. W międzyczasie miksujemy składniki masy serowej- tak by uzyskać jednolitą konsystencję. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez godzinę w 150 stopniach. W międzyczasie przygotowujemy śliwki- owoce pokrojone na ćwiartki zasypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy i karmelizujemy do momentu powstania gęstego syropu. Upieczoną tartę studzimy i polewamy śliwkami. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)