Przepis podstawowy na
bajgle znajdziecie na blogu. Tym razem zrobiłam jesienną wariację na temat tych bułeczek- wzbogaciłam je dyniowym puree. Dzięki dyni bułki mają przepiękny, słoneczny kolor. Są też idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz- wymarzone na śniadanie:)
Składniki(na 9 sztuk):
2 szklanki mąki pszennej typ 550
150g puree dyniowego ( najlepiej z dyni hokkaido)
3/4 szklanki ciepłej wody
40g świeżych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
żółtko z dużego jajka
sezam do posypania
Sposób przygotowania:
W wodzie rozprowadzić drożdże z cukrem- odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do misy, dodać sól, puree oraz zaczyn- wyrobić na gładką, jednolitą masę( ręcznie lub robotem). Ciasto drożdżowe uformować w kulę, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagnieść je delikatnie ponownie i znów odstawić- na około 15 minut. Następnie dzielimy ciasto na równe części i formujemy bajgle. Odstawiamy je pod przykryciem. Zagotowujemy wodę. Każdego bajgla obgotowujemy po minucie z jednej strony, następnie odsączamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego bajgla smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Gotowe!
Smacznego:)
wyglądają uroczo!
OdpowiedzUsuńLubię bajgle, ciekawa wersja! :)
OdpowiedzUsuń