Kto powiedział, że lody można wcinać tylko latem? Na pewno to nie byłam ja;) Lody są dobre zawsze i wszędzie. A już na pewno takie pyszne i moim zdaniem całkiem jesienne, bo śliwkowe. Na pewno umilą dzień gdy za oknem podła pogoda. Połączenie śliwki i rozmarynu jest dla mnie bezbłędne i na pewno pozytywnie zaskoczy:) Lody są idealnie kremowe, mają słodko- kwaśny śliwkowy smak z wyczuwalną nutą rozmarynu- pycha!
Składniki:
4 żółtka dużych jaj
330ml śmietanki 30%
100ml mleka 2%
500g dojrzałych śliwek węgierek
3 małe gałązki rozmarynu
180g curku
Sposób przygotowania:
Śliwki pozbawiamy pestek i z gałązkami rozmarynu umieszczamy w garnuszku- całość zasypujemy 100g cukru i dusimy na małym ogniu aż owoce lekko się rozpadną (powinny mieć konsystencję, która pozwoli przetrzeć je przez sito). Śliwki przecieramy przez sito. Śmietankę z mlekiem podgrzewamy. W międzyczasie pozostały cukier oraz żółtka i dwie łyżki zimnej wody ucieramy na kogel-mogel. Ciągle mieszając na niewielkich obrotach robota dodajemy śmietankę z mlekiem. Taką bazę lodów podgrzewamy na parze do momentu aż masa zacznie gęstnieć. Studzimy i odstawiamy bazę lodową do lodówki na noc. Tak samo postępujemy ze śliwkowym przecierem. W maszynce do lodów najpierw kręcimy masę podstawową przez około 15 minut a następnie dodajemy przecier śliwkowy. By lody miały bardziej zwartą konsystencję przekładamy je do naczynia odpornego na niskie temperatury i odkładamy do zamrażalnika. Gotowe!
Smacznego:)
Takich lodow jeszcze nie jadlam. Wygladaja pysznie!
OdpowiedzUsuńMmm, świetne :) Musiały bardzo ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuńA zdjęcie jest prześliczne :)
Hi Dorota,
OdpowiedzUsuńI can read, but unfortunately can't write in Polish...
I really like this recipe and the photo is just beautifully arranged
I am very glad that you like it :) Thank you and best regards
Usuń