Tiramisu zarówno w wersji klasycznej jak i w innych wariantach uważam za jeden z genialniejszych deserów. Prosty, smakowity i banalny w przygotowaniu. Tym razem zrobiłam wersję z malinami, bo maliny smakują mi w tym roku wybitnie:) A zamiast kawy do nasączenia biszkoptów użyłam mocnej herbaty malinowej- dzięki temu jest jeszcze bardziej malinowo:)
Składniki (na 4 porcje):
250g serka mascarpone
2 żółtka dużych jajek
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki amaretto
kilka podłużnych biszkoptów
150ml mocnej herbaty malinowej
150g malin
listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
W robocie kuchennym ( można też mikserem ręcznym lub po prostu ręcznie) ubijamy żółtka z cukrem i odrobiną wody na kogel-mogel. Następnie dodajemy amaretto i mascarpone i ucieramy na gładki, puszysty krem. Układamy deser warstwowo: warstwa kremu, kilka biszkoptów lekko nasączonych w chłodnej herbacie ( zanurzamy dosłownie na sekundę, herbatę najlepiej wlać do płaskiej miseczki tak by równomiernie moczyć biszkopty), warstwa malin i znowu krem. Wierzch dekorujemy malinami i listkami mięty. Gotowe!
Smacznego:)
Mniam rewelacyjny deserek
OdpowiedzUsuńZachwyciłaś mnie. Cudowny deser :)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne pucharki :) Tiramisu to mój ulubiony deser..w wersji z malinami jeszcze nie miałam go okazji próbować :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńMmm, takie tiramisu musiało smakować bosko!
OdpowiedzUsuń41 year old Librarian Elise Hassall, hailing from Windsor enjoys watching movies like My Father the Hero and Scrapbooking. Took a trip to Ironbridge Gorge and drives a Neon. strony internetowe
OdpowiedzUsuń