Zamiana klasycznie dodawanej do tego deseru śmietanki na mleko kokosowe oraz dodanie marakui sprawia, że mamy bardzo egzotyczny deser!Sama panna cotta na bazie mleka kokosowego ma też lżejszą konsystencję i jest mniej zwarta niż taka na śmietance. Dla mnie to idealna, lekka wersja deseru. Do co? Namówiłam Was?:)
Składniki ( na 4 nieduże porcje):
400ml mleka kokosowego
1,5łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru
łyżka
ekstraktu z wanilii
2 marakuje
listki melisy do dekoracji
Sposób przygotowania:
W rondelku mieszamy mleko kokosowe z cukrem i ekstraktem waniliowym i zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Dodajemy żelatynę do rondelka i mieszamy dokładnie. Przelewamy masę do pucharków i odstawiamy do przestudzenia a następnie umieszczamy w lodówce do całkowitego związania. Przed podaniem wierzch każdego deseru dekorujemy miąższem z 1/2 marakui oraz listkami melisy. Gotowe!
Smacznego:)
z chęcią skusiłabym się na taki deser :) wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu:)
UsuńTen deser wygląda obłędnie! *.*
OdpowiedzUsuńA jak obłędnie smakuje:)
Usuń