menu

Pieczone warzywa z ziołami i octem balsamicznym

Tak przygotowane warzywa są bardzo uniwersalne. Mogą być samodzielnym daniem- taka wersja sałatki na ciepło ( i tak lubię jeść najbardziej!), ale mogą być też świetnym dodatkiem do mięs albo bazą warzywnej pasty kanapkowej czy dipu. A do tego te cudowne, jesienne kolory- jakby natura sama pokazywała co jest jesienią dla nas najlepsze:)


pieczone warzywa



Składniki:

2-3 marchewki
2-3 korzenie pietruszki
2-3 podłużne buraki
300g dyni hokkaido
1/2 główki czosnku
kilka gałązek tymianku cytrynowego
2 świeże liście laurowe
3-4 gałązki rozmarynu
4-5 łyżek oliwy
4-5 łyżek octu balsamicznego
sól morska
pieprz





Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie myjemy. Kroimy na ćwiartki wzdłuż(w skórkach). Dynię kroimy na kawałki podobnej wielkości do pozostałych warzyw. Układamy warzywa w naczyniu do zapiekania, smarujemy oliwą i posypujemy posiekanymi ziołami. Czosnek siekamy i również posypujemy nim warzywa. Na koniec warzywa solimy dość obficie i umieszczamy w piekarniku na około 45minut. Gdy warzywa są już miękkie wyciągamy z piekarnika i polewamy je octem oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe!



Smacznego:)



comercialTest

1 komentarz:

  1. Ja również uwielbiam taką wersję warzyw. Muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)