menu

Pikantna sałatka z pęczaku z granatem, serem feta i ziołami

Lekka, ale jednocześnie sycąca na długo sałatka (to za sprawą pęczaku. Bogata w smaki i kolory. Świetna jako przekąska, kolacja albo drugie śniadanie w pracy. W mojej sałatce chili dodaję na końcu, przed jedzeniem ze względu na synka i męża, którzy nie przepadają za pikantnym jedzeniem. Ale jeśli wolicie można równie dobrze wymieszać chili z całością.


sałatka z pęczaku



Składniki:

200g kaszy pęczak
1/2 średniej wielkości granata
50g sera feta
3 łyżki posiekanych ziół: tymianku, oregano, koperku, szałwii i bazylii
2 łyżeczki octu jabłkowego
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
pieprz grubo zmielony
1 papryczka chili




Sposób przygotowania:

Pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. W misce umieszczamy pęczak, ziarna granatu, pokruszony ser feta i zioła- wszystko mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy ocet, oliwę i sok z cytryny oraz sól i pieprz- mieszamy dokładnie łącząc składniki. Na koniec posypujemy sałatkę posiekaną papryczką chili. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)