To już najwyższa pora by kuchnia stałą się królestwem dla dyni. Piękny, radosny kolor i wszechstronne sposoby wykorzystania sprawiają, że mam w głowie całe mnóstwo pomysłów na dynię. W tym przepisie dynię i bataty upiekłam i na ich bazie powstała przepyszna zupa. Taka pikantna, rozgrzewająca miseczka kremu dyniowego z dodatkiem słodkich ziemniaków będzie idealna po powrocie z jesiennego spaceru:)
Składniki:
1,5l bulionu ( u mnie bulion z kaczki)
700g miąższu z dyni
350g batatów
2 szalotki
50g świeżego imbiru
4-5 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki płatków chili
4-5 łyżek oleju
1 świeża papryczka peperoni
100ml śmietanki 18%
sól morska
Sposób przygotowania:
Dynię i obrane bataty kroimy napodobnej wielkości kawałki. Wykładamy warzywa do żaroodpornego naczynia, smarujemy olejem, posypujemy chili i solą. Pieczemy do miękkości (około 40 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180stopni. Po ostudzeniu obieramy dynię ze skórki. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy posiekane szalotki, pokrojony imbir i czosnek. Następnie dodajemy pieczone warzywa i po chwili zalewamy całość bulionem. Gotujemy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu, a następnie miksujemy na gładki krem przy pomocy blendera. Na koniec dodajemy śmietankę i mieszamy dokładnie. Przed podaniem dodajemy posiekaną papryczkę chili. Gotowe!
Smacznego:)
takie zupy to ja lubię!
OdpowiedzUsuń