Z wszystkich orzechów i orzeszków najbardziej uwielbiam pistacje! Genialnie pasują zarówno do wytrawnych jak i słodkich kompozycji.Mają przepiękny kolor i przyjemnie chrupią. Lubię je jako przekąskę, ot po prostu usiąść i łuskać zielone cuda ze skorupek. Uwielbiam też dodawać je do dań i deserów. Tym razem postawiłam na przekąskę z sera koziego z solidną mieszanką ziół i zwieńczeniem pistacjowym. Kremowy, delikatny serek, świeże i aromatyczne zioła oraz przełamujące kompozycję pistacje- idealna popołudniowa przekąska! Szybka i prosta w przygotowaniu ale bardzo efektowna i bogata w smaki- polecam:)
Składniki:
200g świeżego koziego twarożku
100g obranych pistacji
2 łyżki posiekanych ziół: mięty, bazylii, koperku i oregano
sól morska
pieprz
Sposób przygotowania:
Pistacje oczyszczamy ze skórek i ucieramy w moździerzu na drobną posypkę. Przesypujemy do miseczki. Twarożek mieszamy z drobno posiekanymi ziołami ( zioła w równych proporcjach, po 1/2 łyżki), solą oraz pieprzem. Z serowej masy przy pomocy małych łyżek formujemy kulki. Kulki po kolei umieszczamy w miseczce z pistacjami. Potrząsamy miseczką tak by praliny obtoczyły się równomiernie w pistacjowej posypce. Najlepiej smakują po schłodzeniu w lodówce. Gotowe!
ale świetny pomysł! bardzo jestem ciekawa smaku... wypróbuję wypróbuję : )
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńTeż kocham pistacje :)
Super przystawka.
OdpowiedzUsuń