Bardzo lubię zupy, zwłaszcza jesienią i zimą. Lubię różne wariacje grzybowe, zaczynając od takiej klasycznej, wigilijnej
zupy grzybowej z kluseczkami przygotowanej na bazie suszonych grzybów a na kremie grzybowym kończąc. Wspominałam już, że kocham grzybobrania i równie mocno lubię dania z grzybami więc korzystam jak mogę z sezonu grzybowego i zajadam rozgrzewający, grzybowy krem.
Składniki:
600g podgrzybków
kawałek selera
2 małe pietruszki (korzeń)
2 marchewki
2 średniej wielkości ziemniaki
2 cebule
2-3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
gałązka rozmarynu
100ml śmietanki 18%
2 łyżki masła
odrobina oliwy
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w pióra i przesmażamy na oliwie. Następnie dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie i zalewamy 1,5l wody. Gotujemy wywar przez około godzinę na średnim ogniu. W międzyczasie na maśle przesmażamy pokrojone w kawałki grzyby z rozmarynem. Do gotowych grzybów wlewamy ok. 200ml wywaru i przelewamy zawartość patelni do garnka. Usuwamy seler i pietruszkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i gałązkę rozmarynu. Dodajemy śmietankę i miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe!
Smacznego:)
Pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, tyle że bez rozmarynu- nie miałam �� ale mimo to wyszło rewelacyjnie �� Ania
OdpowiedzUsuń