Przygotowanie i pieczenie tych ciasteczek to łącznie jakieś 15 minut. Czyli idealnie by poprawić sobie humor. Kilka chwil później już siedzisz z kubkiem kawy albo herbaty i zajadasz idealnie czekoladowe, słodkie ciacho- brzmi nieźle, co :)? Dlatego uważam, że zapas czekolady powinien być w każdym domu:)
Składniki (na 14 ciastek):
100g mlecznej czekolady
60g białej czekolady
1 duże jajko
2 łyżki cukru
30g masła
70g chałwy waniliowej
łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
Sposób przygotowania:
Mleczną czekoladę rozpuszczamy z masłem. W międzyczasie jajko z cukrem ubijamy na jasny, gęsty krem. Dodajemy do jajka rozpuszczoną czekoladę, pokruszoną chałwę, mąkę i posiekaną białą czekoladę. Wszystkie składniki mieszamy. Przy pomocy łyżki nakładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia- ważne by zachować odstępy bo ciastka lekko się rozpłyną i urosną. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stopni. Ciastka studzimy na blaszce. Gotowe!
Smacznego:)
czekolada i chałwa to nie może nie smakować:)
OdpowiedzUsuńSzybkie, proste smaczne i piękne zdjęcie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAn@Mari
www.anamarisworld.blogspot.com
I really appreciate your professional approach. These are pieces of very useful information that will be of great use for me in future.
OdpowiedzUsuń