menu

Dyniowe kluseczki z sosem pomidorowo- paprykowym

Po raz kolejny przeżywam fascynację dynią. Jest tak niesamowicie wszechstronna i daje tyle kulinarnych możliwości, że nie sposób zrealizować wszystkich pomysłów. Mam nadzieję, że nie tylko ja tak za dynią szaleję i chętnie poznacie jeszcze jakieś wariacje na jej temat:)



kluski kładzione z dynią



Składniki( na 2 porcje):

kluseczki:
250g puree z pieczonej dyni hokkaido
1 jajko
ok.200g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli

sos:
300ml passaty pomidorowej
1/2 czerwonej papryki
łyżka świeżego siekanego majeranku
1 nieduża cebula
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa




Sposób przygotowania:

Dyniowe puree mieszamy z jajkiem, solą i częścią mąki. Wyrabiamy masę, dodając mąkę po trochu do uzyskania konsystencji pozwalającej nam na uformowanie z masy wałka- powinna nie kleić się do rąk ale być możliwie puszysta i miękka. Z masy uformowanej w wałeczki wycinamy kluski i gotujemy je 2-3 minuty do wypłynięcia w lekko osolonej wodzie.
Sos: w rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy i szklimy na niej posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę oraz majeranek, mieszamy i dusimy przez chwilę aż papryka lekko zmięknie. Następnie dodajemy passatę pomidorową i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy całość się zagotuje sos jest przygotowany. Kluseczki podajemy polne sosem. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

  1. Ja też dynię uwielbiam, a takie kluseczki wyglądają niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. What you're saying is completely true. I know that everybody must say the same thing, but I just think that you put it in a way that everyone can understand. I'm sure you'll reach so many people with what you've got to say.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)