Podzieliłam to na kilka różnych sposobów, które opisałam poniżej:
Przechowywanie świeżej dyni w całości
taka metoda jest bezsprzecznie najlepszą z możliwych pod warunkiem, że mamy odpowiednie warunki. Dynie wybrane do przechowania powinny mieć nieuszkodzoną skórkę i ogonek ( jeśli jest urwany i odkrywa choć odrobinę miąższu to dynia może spleśnieć) czyli im piękniejsza tym lepiej:) Takie dynie należy umieścić w suchym, chłodnym ( nie zimnym) i zaciemnionym miejscu. Jeśli warunki są sprzyjające dynia może tak przetrwać całą zimę.
Przechowywanie świeżej dyni w kawałku
jeśli rozkroimy dynię i zużywamy ją na bieżąco możemy przechowywać ja w lodówce około 4-5 dni.
Jak mrozić dynię?
dynię możemy mrozić surową albo w formie puree. Świeżą dynię myjemy, suszymy, a następnie przekrawamy i usuwamy pestki.Kroimy na nieduże kawałki i obieramy. Najlepiej mrozić kawałki rozłożone jeden obok drugiego by się nie zmroziły w jedną bryłę dzięki temu możemy wziąć dokładnie tyle ile potrzebujemy.
Możemy mrozić również odmierzone porcje gotowego puree dyniowego ( świetne jako baza zupy czy ciasta).
Jak zrobić dyniowe puree?
Dynię myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Teraz mamy dwie albo i trzy drogi. Dynię możemy ugotować na parze, w wodzie lub moja ulubiona metoda ( daje najciekawszy efekt smakowy)- pieczenie dyni. By upiec dynię musimy na blaszce rozłożyć kawałki skórką do dołu, każdy delikatnie posmarować oliwą i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 40 minut- najlepiej sprawdzać co jakiś czas czy kawałki są miękkie. Miękką dynię ( czy to ugotowaną czy upieczoną) pozbawiamy skórki i miksujemy blenderem- puree gotowe.
Tak przygotowane puree oprócz mrożenia można również zamknąć w słoikach jednak wymagają trzykrotnej pasteryzacji- osobiście polecam jednak mrożenie.
Na koniec jeszcze kilka propozycji dań, w których dynia bardzo się przyda:
Dyniowe kluseczki z sosem pomidorowo- paprykowym
Sałatka z pieczoną dynią
Bajgle dyniowe z sezamem
Zupa- krem z pieczonej dyni i batatów
Pizza z dyniowym puree
P.S. Nie zapomnijcie wysuszyć/ uprażyć pestek;)
Również kocham dynię i fajnie byłoby cieszyć się nią cały rok :) Bardzo przydatne rady ;)
OdpowiedzUsuńPure z dyni w czym najlepiej mrozić? W woreczku, kubeczku?
OdpowiedzUsuńMożna i tak i tak- choć ja preferuj ostatnio do mrożenia woreczki strunowe- zajmują mniej miejsca.
UsuńMam dynię pokrojoną na kawałki i bez skórki ale nadal można ją upiec?
OdpowiedzUsuńtak, jak najbardziej można ją upiec:)
UsuńCzy taka pokrojona w kosteczkę dynia będzie się nadawała po rozmrożeniu do zapiekanki...chodzi mi o jej konsystencję ? :)
OdpowiedzUsuńtak, będzie się nadawała. Dobrze jednak by kosteczka nie była zbyt drobna bo może się rozpaść podczas pieczenia.
UsuńCzy pasteryzowac trzykrotnie dynię bez zadnych dodatków, tzn cukier I sól? Jak długo ma trwac pasteryzacja?
OdpowiedzUsuńDodatki mogą być jeśli przygotowane puree jest przygotowane w konkretnym celu- np. jeśli ma być bazą zupy to sól i pieprz są ok. Jeśli natomiast puree ma być do różnych dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych to lepiej by było neutralne w smaku.
Usuńhej, fajny artykuł. Mam dodatkowe ptanie - czy mogę wsadzić dynie do zamrażarki? Mam ich czasem troche po sezonie do mrozenia i zastanawia mnie to. Czy takie lady z tego rankingu wystarczą - https://www.prorankingi.pl/rankingi/agd/zamrazarki/ ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń