menu

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny to świetny dodatek do dań mięsnych i nieodłączny element marokańskiego tadżinu. Lubię wszelkiego rodzaju kiszonki więc dlaczego nie zrobić kiszonych cytryn! Już nie mogę się doczekać by zrobić jakieś aromatyczne danie z jagnięciny z ich dodatkiem:) Pamiętajcie tylko by poszukać cytryn niewoskowanych i najlepiej ekologicznych. To co- robimy?:)






Składniki:

10 cytryn niewoskowanych
2-3 świeże liście laurowe
gruboziarnista sól morska
kilka goździków
kawałek kory cynamonowej




Sposób przygotowania:

Cytryny dokładnie myjemy. Z pięciu wyciskamy sok (oddzielamy pestki). Pozostałe cytryny nacinamy na krzyż pozostawiając je niedocięte do końca by się nie rozpadły. Do środka każdej cytryny wsypujemy łyżkę soli i rozcieramy by sól możliwie równomiernie się rozprowadziła. Ciasno upychamy cytryny w słoiku, dodajemy cynamon, goździki i liście laurowe ( opcjonalnie mogą być suszone) i zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryn. Dopełniamy ciepłą, przegotowaną wodą do linii owoców. Odstawiamy na około 2 tygodnie. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

8 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, nigdy nie próbowałam takich cytryn.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja już się nie mogę doczekać kiedy zrobię jagnięcinę z ich dodatkiem:)

      Usuń
  2. Mam je zawsze w spiżarce, są pyszne nie tylko do dań marokańskich!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak myślę- wzbogacają wiele dań, nie tylko marokańskich:)

      Usuń
  3. Jak długo można przechowywać takie cytryny? I do jakich dań wegetariańskich mogą się przydać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można przechowywać nawet kilka miesięcy- w lodówce. Pasują do gulaszy warzywnych, można wykorzystać do przygotowania dressingu, wzbogacić kuskus, dodać do wegetariańskiego tadżinu.

      Usuń
  4. 44 yr old Programmer III Oates Shadfourth, hailing from Sheet Harbour enjoys watching movies like Song of the South and Lacemaking. Took a trip to Heritage of Mercury. Almadén and Idrija and drives a Savana 3500. mozesz sprobowac tutaj

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)