Składniki:
ciasto:szklanka mąki
2 żółtka
1 całe jajko
farsz:
1 dojrzała, ale niezbyt miękka gruszka
100g gorgonzoli
1 szalotka
łyżka posiekanej szałwii
odrobina oliwy
sól
do podania:
kilka plasterków boczku- przesmażonych na chipsy
roztopione masło
kilka listków szałwii
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną szalotkę. Następnie dodajemy dość drobno pokrojoną gruszkę oraz szałwię. Gdy gruszka się lekko zkarmelizuje doprawiamy solą i zdejmujemy z ognia. Gdy gruszka lekko przestygnie mieszamy ją z pokruszoną gorgonzolą.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cieniutko, wykrawamy szklanką koła. Na połowę kółek nakładamy porcję farszu każde kółko przykrywamy drugim kołem z ciasta i formujemy z pomocą widelca ravioli. Ravioli gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 5-7 minut w zależności od wielkości ravioli. Podajemy z chipsami z boczku i roztopionym masłem oraz z listkami szałwii. Gotowe!
smacznego:)
jak apetycznie i kolorowo! :)
OdpowiedzUsuńświetne połączenie:)
OdpowiedzUsuńMnie :)
OdpowiedzUsuńto się cieszę:))
Usuń