To jedna z najpyszniejszych, najszybszych i najlepszych po prostu makaronowych kombinacji. Kilka składników, które idealnie się komponują tworząc genialne makaronowe danie! Jeśli obawiacie się, że ciężko uzyskać kremową konsystencję sosu a nie jajecznicę- zapewniam Was to naprawdę bardzo proste:) A gdy raz spróbujecie na pewno powtórzycie to danie wiele razy w swojej kuchni:)
Składniki:
2 porcje spaghetti
2 jajka
40g parmezanu
150ml śmietanki 18%
100g wędzonego boczku lub pancetty
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Gotujemy spaghetti.W międzyczasie na patelni przesmażamy pokrojony boczek z dodatkiem posiekanego czosnku. W miseczce łączymy na jednolitą masę otarty parmezan, śmietankę, jajka z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Gdy makaron jest gotowy gorący przekładamy po odcedzeniu do boczku, zalewamy masą jajeczno-śmietankową i ciągle mieszając by składniki się połączyły trzymamy na niedużym ogniu przez chwilę- aż ser się rozpuści i sos stanie się kremowy. Gotowe!
Smacznego:)
takie dania makaronowe lubię:)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuń57 year old Research Assistant II Mordecai Portch, hailing from Beamsville enjoys watching movies like Conan the Barbarian and Flag Football. Took a trip to Laurisilva of Madeira and drives a Bentley Litre Le Mans Sports 'Bobtail'. zobacz tutaj
OdpowiedzUsuń