menu

Aromatyczna jagnięcina z oliwkami, kiszoną cytryną i ziołami

Pamiętacie przepis na kiszone cytryny, który pokazywałam jakiś czas temu? Wprost nie mogłam doczekać się, kiedy będą gotowe by przygotować z ich dodatkiem jagnięcinę! Ale warto było poczekać, bo jagnięcina była idealna! Bardzo aromatyczna i przepełniona charakterystycznym smakiem cytryn. Jeśli tylko kupicie niewoskowane cytryny koniecznie skuście się na ich ukiszenie i przygotowanie tego pysznego dania:)



jagnięcina z kiszonymi cytrynami



Składniki (na 4 porcje):

700g gulaszu jagnięcego
1 i 1/2 kiszonej cytryny
2 cebule
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
szczypta nitek szafranu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka świeżego, posiekanego rozmarynu
1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego
1/2 szklanki  pokrojonych w plasterki oliwek faszerowanych pomarańczami
pęczek natki pietruszki- posiekany
sól morska


kuskus- do podania




Sposób przygotowania:

Danie najlepiej przygotowywać w wysokim rondlu, który możemy umieścić również w piekarniku. Rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy przyprawy: szafran, cynamon, kardamon, kurkumę, imbir oraz kolendrę- przesmażamy jeszcze chwilę, aż przyprawy zaczną uwalniać aromat. Następnie dodajemy jagnięcinę i obsmażamy ją na wysokim ogniu. Gdy mięso się lekko zrumieni dodajemy pokrojoną drobno kiszoną cytrynę, 1/2 natki pietruszki, rozmaryn, oliwki oraz sok pomarańczowy. Naczynie przykrywamy ( albo pokrywką albo folią z rękawa do pieczenia) i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni na ok. 3 godziny. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy całość i doprawiamy solą do smaku. Podajemy jagnięcinę z kuskusem, posypaną pozostałą natką pietruszki. Gotowe!



Smacznego:)


comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)