menu

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową?

Tak przygotowana skórka pomarańczowa jest genialna do wypieków, dekoracji albo jako dodatek do ciepłych napojów. Pięknie pachnie i genialnie smakuje. Myślę, że może być też ciekawym jadalnym prezentem. A przygotowanie jej jest proste i zajmuje niewiele czasu. W sezonie zimowym często pijemy w domu świeżo wyciskany sok pomarańczowy więc mam sporo skórek, które mogę wykorzystać.


domowa kandyzowana skórka pomarańczowa


Składniki:

5-6 sporych pomarańczy
200g cukru




Sposób przygotowania:

Owoce dokładnie myjemy i osuszamy. Przy pomocy oczkowego nożyka do skórek odcinamy skórkę bez białej części (albedo)- w ten sposób uzyskamy skórkę w formie wiórków. Jeśli chcemy by skórka była np. w formie kosteczki albo pasków oddzielamy skórkę od miąższu i przy pomocy ostrego noża( najlepiej do filetowania) oddzielamy skórkę od albedo i kroimy. Skórkę umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą i obgotowujemy przez około 10-15 minut. Następnie odcedzamy skórkę i umieszczamy ją w rondelku- zasypujemy cukrem i zalewamy 200ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż cukier z wodą zaczną przybierać formę syropu- wtedy odcedzamy skórkę i rozkładamy ją na papierze do pieczenia do momentu aż ostygnie. Przechowujemy w szczelnym słoiczku w suchym miejscu. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)