menu

Kanapka ze stekiem z polędwicy

Roboczo nazwaliśmy w domu tą kanapkę kanapką Drwala. Nazwa całkiem  myślę odpowiednia, bo taki prawdziwy drwal musi porządnie zjeść coby mieć siłę do ciężkiej pracy, no i oczywiście do dobierania odpowiedniej kraty koszuli do dnia tygodnia;) A tak bardziej poważnie to chyba najbardziej oklaskiwana i zachwalana przez mojego męża kanapka jaką udało mi się zrobić:)

kanapka ze stekiem



Składniki:

1 stek z polędwicy
ulubiona podłużna bułka
3-4 plastru czerwonej cebuli
kilka słupków żółtej papryki
4-5 plastrów pomidora
4-5 korniszonów pikantnych
kilka listków bazylii
łyżka majonezu
łyżka sosu barbecue ( Jak zrobić domowy sos barbecue)
sól
pieprz
łyżeczka masła
gałązka rozmarynu
olej do smażenia




Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju smażymy stek po 2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy go delikatnie do żaroodpornego naczynia doprawiamy solą, pieprzem oraz na wierzch kładziemy masło (najlepiej na środku mięsa by topiąc się równomiernie spływało) oraz rozmaryn. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 5-7 minut. Następnie wyjmujemy mięso i odstawiamy by odpoczęło- jakieś 3-5minut.  W międzyczasie bułkę przecinamy wzdłuż na pół i opiekamy lekko w piekarniku albo na patelni grillowej. Dolną część kanapki smarujemy majonezem i układamy kolejne składniki: listki bazylii, plastry pomidora, cebulę, paprykę i korniszony przekrojone na pół. Następnie układamy steka pokrojonego w plastry i przykrywamy drugą częścią bułki posmarowaną sosem barbecue. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)