Dla mnie te pierniczki są wprost idealne- mięciutkie, aromatyczne i do tego błyskawicznie się je przygotowuje. Ta ostatnia cecha cieszy mnie bardzo gdyż w przeciągu kilku ostatnich dni powstały już 3 partie tych pyszności:) Idealnie pasują do mojego scenariusza doskonałego, zimowego wieczoru: koc, książka, kubek kakao i.. pierniki:)
Składniki:
250g mąki pszennej
50g mielonych orzechów włoskich
3 łyżeczki
przyprawy piernikowej
łyżeczka cynamonu mielonego
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka suszonej, mielonej skórki cytrynowej
120g miodu gryczanego ( może też być inny)
4 łyżki cukru muscovado
90g masła
łyżka skórki startej z pomarańczy
lukier:
10łyżek cukru pudru
4-5 łyżek wody
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuszczamy miód, masło i cukier. W misie robota kuchennego umieszczamy pozostałe składniki i dodajemy rozpuszczoną zawartość rondelka. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i jednolite. Z Powstałego ciasta formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczając każdą formujemy kształt pierniczków. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach. Pieczemy 12-15 minut w 180stopniach. Upieczone pierniki studzimy i dekorujemy lukrem ( cukier puder mieszamy z wodą). Gotowe!
Smacznego:)
Są idealne. Jestem zwolenniczką kruchych pierniczków, ale te uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńChyba też je w końcu zrobię :) Cudne Ci wyszły!
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie, bo nie dość że pyszne są to ich przygotowanie jest mega proste:)
UsuńPrzepyszne, przecudowne pierniczki :) Pomimo wielu obaw - bo piekarnik gazowy, bo brak skórki cytrynowej... Wyszły genialne :) Dzieki :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) Ja jestem w nich zakochana po uszy i zastanawiam się ile jeszcze porcji muszę upiec przed świętami:)
Usuń56 yr old Librarian Phil Vowell, hailing from Laurentiens enjoys watching movies like Parasite and Scrapbooking. Took a trip to Historic Town of Grand-Bassam and drives a Ferrari 340 MM Competition Spyder. przejdz na moja strone
OdpowiedzUsuń