menu

Nugat z pistacjami

Nugat to idealna słodka przekąska dla fanów bardzo słodkich słodkości:) Połączenie miodu i cukru z białkami daje efekt turbo słodkiej masy, którą świetnie przełamują lekko słone pistacje. A ja najbardziej lubię nugat za jego idealnie biały kolor i fantastyczną błyszczącą fakturę. Aż chce się zjeść kolejny kawałek:) W przepisie występują pistacje, ale możecie dodać innych orzechów np. ziemnych albo laskowych i dodatkowo dla koloru odrobinę suszonej żurawiny- będzie równie pysznie!


nugat


Składniki:

3 białka jaj( jajka przed rozbiciem koniecznie sparzyć wrzątkiem)
200g białego, drobnego cukru
200g miodu ( najlepszy będzie jasny miód np. lipowy albo wielokwiatowy)
200g prażonych, solonych pistacji, obranych ze skorupek
kilka blatów andrutów kaliskich





Sposób przygotowania:

Miód i cukier rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu do momentu aż karmel się lekko zarumieni i delikatnie zacznie gęstnieć. W międzyczasie białka ubijamy na sztywną, gęstą pianę. Nieustannie miksując na najwyższych obrotach robota (miksera) cienką strużką dodajemy karmel zaparzając białka. Ubijamy kilka minut aż masa stanie się bardzo gęsta i będzie pięknie błyszczała. Na koniec zmniejszamy obroty do najniższych i dodajemy pistacje. Na płaskiej powierzchni układamy warstwę z andrutów, następnie równomiernie rozprowadzamy nugat i przykrywamy, lekko dociskając kolejną warstwą andruta. Odstawiamy do zupełnego przestygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Gotowe!


Smacznego:)



comercialTest

3 komentarze:

  1. największą zbrodnią byłaby wymiana pistacji na inne orzechy : )) one są najpyszniejsze! a w takim nugacie to już w ogóle : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta ja też jestem wielką fanką pistacji:)) W nugacie fajnie przełamują słodycz:)

      Usuń
  2. świetny jest jadłam taki w Hiszpanii przez wakacje:d

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)