menu

Aromatyczna wołowina z soczewicą i miętą

To danie jest zaskakujące! Z jednej strony syci i rozgrzewa, a z drugiej za sprawą mięty i awokado jest lekko orzeźwiające. U mnie jako dodatek do tego gulaszu podałam placuszki ziemniaczane, ale równie dobrze sprawdzi się kasza albo ulubiony makaron. W zasadzie przygotowanie dania zajmuje kilka chwil, jednak samo pieczenie w niewysokiej temperaturze zajmuje kilka godzin- warto jednak ten czas poświęcić, bo mięso jest aromatyczne i soczyste.


gulasz wołowy

Składniki:

500g gulaszu wołowego
50g czerwonej soczewicy
łyżka mąki pszennej
1 marchewka
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
ok. 2cm kawałek imbiru
łyżka suszonej słodkiej papryki węgierskiej ( w kawałkach)
łyżeczka ostrej mielonej papryki
łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka mięty suszonej
oliwa
sól


do podania:
jogurt naturalny
awokado
sok z 1/2 cutryny
świeża mięta




Sposób przygotowania:

Mięso obtaczamy w mące. Marchew obieramy i kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, czosnek rozgniatamy a imbir obieramy i drobno siekamy. W szerokim rondlu lub głębokiej patelni( ważne by było to naczynie, które możemy włożyć do piekarnika) rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy warzywa oraz zioła i przyprawy- przesmażamy aż uwolni się aromat. Wtedy przesuwamy na bok naczynia warzywa i obsmażamy mięso. Gdy mięso jest obsmażone dodajemy soczewicę oraz ok. 100ml wody. Naczynie przykrywamy rękawem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 100stopni na około 5 godzin. Od czasu do czasu mieszamy zawartość i jeśli to konieczne podlewamy odrobiną wody. Doprawiamy pod koniec pieczenia solą. Podajemy wołowinę z plasterkami awokado skropionego sokiem z cytryny, jogurtem i listkami mięty. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)