menu

Galette z karmelizowanymi jabłkami i suszoną żurawiną

To idealny deser gdy nagle i niespodziewanie najdzie nas ochota na jakiś smakołyk. To również świetne rozwiązanie gdy dzwonią goście i mówią że całkiem niedługo się pojawią. Kilka składników, bardzo łatwy sposób przygotowania i przepyszny efekt:) Jeśli chcemy by deser był jeszcze bardziej powalający możemy podać galette z gałką lodów waniliowych albo bitą śmietanką- mniam!


galette z jabłkami


Składniki( na 4 porcje):

600g twardych, słodkich jabłek
2-3 łyżki cukru
łyżeczka domowej przyprawy do piernika
ok. 50g suszonej żurawiny

spód:
100g mąki pszennej
50g masła
1 żółtko dużego jajka
łyżka cukru pudru




Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta na spód galette zagniatamy energicznie aż ciasto będzie jednolite. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok.30minut. W tym czasie obieramy jabłka ze skóry i wycinamy gniazda nasienne- kroimy jabłka w dość grube półplasterki. W rondelku umieszczamy cukier oraz 3 łyżki wody- podgrzewamy by cukier się rozpuścił. Następnie dodajemy pokrojone jabłka oraz żurawinę i przyprawę piernikową- karmelizujemy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły, cienki blat i pozostawiając około 1,5cm marginesu na środek wykładamy farsz jabłkowy. Następnie zakładki z ciasta zaklejamy do środka. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez około 30 minut. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)