menu

Jak zrobić domowy syrop cynamonowy?

Do zrobienia tego syropu zmotywował mnie syrop do kawy który wpadł mi ostatnio w ręce. Gdy poczytałam jego skład postanowiłam zrobić własny, z ograniczoną listą składników;) W zasadzie bardzo cieszę się z tego, że zrobiłam ten syrop bo jest nie dość, że przepyszny to jeszcze bardzo łatwo go zrobić. Mam też już kilka pomysłów na kolejne- mimo, iż zwykle pijam kawę bez cukru, tylko z mlekiem to zimą lubię od czasu do czasu osłodzić sobie ją czymś aromatycznym:)


syrop cynamonowy


Składniki: 

600ml wody
350g cukru
5-6 kawałków kory cynamonu




Sposób przygotowania:

Wodę zagotowujemy z cynamonem. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez pół godziny na małym ogniu- tak by wywar zrobił się jasnobrązowy i aromatyczny. Następnie dodajemy cukier i delikatnie mieszamy. gotujemy jeszcze kilkanaście minut do całkowitego rozpuszczenia cukru. Tak powstały syrop przelewamy wraz z kawałkami cynamonu do butelki. Świetny jako dodatek do kawy, ciast czy deserów. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

7 komentarzy:

  1. u mnie czas uzupełnić zapasy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy syrop trzeba pasteryzować? Boję się że spleśnieje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba- ja swój po prostu przechowuję w lodówce.

      Usuń
  3. Syrop genialny (do kawy, deserów)
    W całym domu przez 3 dni pachniało cynamonem

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój się krystalizuje to wkurzające. Co zrobić żeby tak nie było?

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)