Owsianka w takiej formie to idealne śniadanie w zimowy poranek. Rozgrzewająca, sycąca i przepyszna! Słodkie gruszki z dodatkiem przyprawy piernikowej fantastycznie uzupełniają czekoladowy smak owsianki. Po takim śniadaniu od razu nabieram energii do działania przez cały dzień:) Myślę, że ta owsianka może również z powodzeniem wystąpić w roli lekkiego deseru:)
Składniki (na 2 solidne porcje):
50g płatków owsianych górskich
500ml mleka 2%
2 czubate łyżki kakao
łyżka cukru muscovado
2 dojrzałe gruszki
2 łyżki cukru
łyżeczka
przyprawy do piernika
pestki granata
listki melisy
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotowujemy 400ml mleka. W pozostałym mleku rozprowadzamy kakao, cukier muscovado oraz dodajemy płatki. Taką mieszankę dodajemy do mleka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30minut- aż całość zgęstnieje i płatki zmiękną. W międzyczasie obieramy gruszki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki. W rondelku umieszczamy cukier i dwie łyżki wody- rozpuszczamy. Następnie dodajemy gruszki oraz przyprawę piernikową- karmelizujemy lekko na sporym ogniu. Ugotowaną owsiankę przekładamy do miseczek, a na wierzchu umieszczamy porcję gruszki, pestki granata oraz kilka listków melisy. Gotowe!
Smacznego:)
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńa dziękuję, dziękuję:)
Usuńświetny pomysł na owsiankę, ta karmelizowana gruszka to pyszne urozmaicenie :)
OdpowiedzUsuńZdrowe i słodkie śniadanie- oj, jestem jak najbardziej na TAK! :)))
OdpowiedzUsuń