Ta pasta będzie idealna jako smarowidło do kanapek czy dip do warzyw. Myślę też, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu. Gwarantuję Wam, że po spróbowaniu jej pewnie jeszcze wymyślicie niejedno zastosowanie dla tej genialnej pasty:) Przygotowanie trwa kilka chwil (zależy od tego jakim dysponujecie blenderem) ale jest tego warte, bo pasta jest bardzo smaczna.
Składniki:
200g ziaren słonecznika
70g( ok. 14 sztuk)
suszonych pomidorów w oleju z ziołami(odsączonych)
3-4 łyżki oleju z ziołami i solą (z zalewy)
Sposób przygotowania:
Ziarna słonecznika lekko podprażamy. W kubku blendera umieszczamy słonecznik, pomidory i olej razem z ziołami (warto zamieszać zawartość słoika gdyż zwykle zioła opadają na dno). Całość miksujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję pasty. Przechowujemy w wyparzonym słoiku do tygodnia w lodówce. Gotowe!
Smacznego:)
Świetna pasta, idealna do świeżego chleba ;)
OdpowiedzUsuńjakie proste, a ile smaku ! :)
OdpowiedzUsuń