menu

Pełnoziarniste podpłomyki z sałatką z rukoli

Ta szybka i prosta przekąska jest idealna gdy mamy ochotę zjeść coś zdrowego, sycącego i przepysznego:) A podpłomyki bez sałatki sprawdzą się również w roli zdrowej, chrupiącej przekąski.
Sałatka to mój ostatni hit, a to dlatego że uwielbiam połączenie rukoli z pieczonym burakiem i serami.




Składniki( na jedną porcję):

podpłomyki:
100g mąki pełnoziarnistej
50ml ciepłej wody
szczypta soli morskiej

sałatka:
garść rukoli
2 pieczone buraki
100g zielonego ogórka
kawałek parmezanu
kawałek sera roquefort
2 łyżki posiekanych, prażonych orzechów włoskich
łyżka oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego
sól morska
pieprz




Sposób przygotowania:

Podpłomyki: wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na chwilę by odpoczęło. Następnie dzielimy na trzy równe części i cienko rozwałkowujemy na okrągłe placki. Każdy opiekamy aż się zarumieni z dwóch stron na suchej patelni teflonowej.

sałatka: ogórka i buraki kroimy w półplasterki. W miseczce mieszamy rukolę, ogórki, buraki oraz pokruszony roquefort i tarty parmezan oraz orzechy. Następnie doprawiamy oliwą, octem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem- ponownie mieszamy.
Gotowe podpłomyki układamy na talerz i podajemy z sałatką. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

3 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)