Składniki:
ciasto:szklanka mąki pszennej
szklanka wody
50g masła
szczypta soli
2 jajka
olej do smażenia
lukier:
2 marakuje
6-7 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania:
Wodę, masło, sól zagotować. Dodajemy mąkę i rozprowadzamy na jednolitą masę. Gotujemy tak długo aż ciasto nam się nie sparzy(powinno odstawać od garnka). Tak przygotowane ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Następnie do ciasta dodajemy jajka i rozprowadzamy na jednolitą masę. Przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego nakładamy porcje ciasta na kawałki papieru do pieczenia pocięte na kwadraty. Smażymy na rozgrzanym oleju delikatnie nakładając z papieru- wkładamy z papierem trzymając jego brzeg, który po chwili odklei się od ciasta.
lukier: z owoców marakui wyjmujemy miąższ i przecieramy przez sitko by usunąć pestki. Sok z marakui łączymy z cukrem-pudrem i dekorujemy gniazdka. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)