menu

Strudel z gruszkami i jabłkami

Kupiłam gruszki, całkiem sporo gruszek i nie zdążyliśmy ich wszystkich zjeść. Postanowiłam więc przerobić je na ciasto- pierwotnie miało być ciasto ucierane, ale popatrzyłam też na dwa samotne jabłka i tak powstał pomysł zrobienia gruszkowo-jabłkowego strudla. To idealny deser, zwłaszcza jeśli macie pod ręką lody śmietankowe, które fantastycznie smakują ze strudlem podanym na ciepło.


strudel



Składniki:

ciasto:
250g mąki pszennej
100g roztopionego masła
1 jajko
1/2 filiżanki ciepłego mleka
szczypta soli

farsz:
4 duże, dojrzałe gruszki
2 duże jabłka
100g cukru
2-3 łyżki płatków migdałów
2 łyżki ekstraktu waniliowego

do podania:
cukier puder
lody śmietankowe



Sposób przygotowania:

Na początku przygotowujemy ciasto: mąkę, jajko,sól, łyżkę masła i mleko wyrabiamy na gładką, jednolitą masę- ręcznie lub prz pomocy robota kuchennego. Następnie ciasto formujemy w kulę i kilkadziesiąt razy rzucamy nim o stolnicę/blat. Kulę ciasta odstawiamy pod przykryciem na godzinę w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotowujemy farsz: owoce obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w sporą kostkę. Na patelni umieszczamy cukier oraz pięć łyżek wody- gotujemy ( nie mieszając w trakcie) na najwyższym ogniu aż cukier się rozpuści- dodajemy owoce, ekstrakt waniliowy i mieszamy. Owoce dusimy przez około 8-10 minut. Składanie ciasta: na silikonowej macie albo bawełnianej ściereczce wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta tak cienko by było lekko przezroczyste. Ciasto smarujemy pozostałym roztopionym masłem i wykładamy na środek owocowy farsz oraz posypujemy migdałami- pozostawiając kilkucentymetrowy margines z każdej strony. Marginesy zakładamy do środka, na farsz i przy pomocy maty silikonowej lub ściereczki zwijamy strudel. Przekładamy go delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by miejsce złączenia ciasta było na spodzie. wierzch strudla smarujemy resztą masła i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 35 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia możemy przesmarować wierzch jeszcze odrobiną masła.  Po upieczeniu studzimy by był ciepły i podajemy oprószony cukrem pudrem z gałką lodów. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)