To szybki i pyszny deser! Kilka składników, które uratują nas gdy zbliżają się goście albo mamy ochotę na szybki i nieskomplikowany deser.Na fali fascynacji agarem deser utrwaliłam za jego pomocą, ale jeśli nie macie do niego dostępu możecie zastąpić żelatyną albo po prostu pominąć- krem będzie wtedy mniej zwarty. Dodałam porzeczki by przełamać słodycz ale świetnie sprawdzą się też maliny albo truskawki.
Składniki( na 2 porcje):
220ml śmietanki 30%
120g białej czekolady
szczypta agaru
2 łyżki amaretto
porzeczki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i na wolnym ogniu rozpuszczamy w śmietance z dodatkiem amaretto. Gdy zawartość garnka będzie jednolita dodajemy agar, doprowadzamy do wrzenia, mieszając nieustannie by zawartość się nie przypaliła . Następnie przelewamy do naczyń, w których planujemy podać deser. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia- najlepiej przed podaniem schłodzić deser w lodówce. Podajemy udekorowany gałązką porzeczek. Gotowe!
Smacznego:)
wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńMmm, z amaretto musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń