menu

Szybki krem z białej czekolady z amaretto

To szybki i pyszny deser! Kilka składników, które uratują nas gdy zbliżają się goście albo mamy ochotę na szybki i nieskomplikowany deser.Na fali fascynacji agarem deser utrwaliłam za jego pomocą, ale jeśli nie macie do niego dostępu możecie zastąpić żelatyną albo po prostu pominąć- krem będzie wtedy mniej zwarty. Dodałam porzeczki by przełamać słodycz ale świetnie sprawdzą się też maliny albo truskawki.


krem z białej czekolady



Składniki( na 2 porcje):

220ml śmietanki 30%
120g białej czekolady
szczypta agaru
2 łyżki amaretto
porzeczki do dekoracji




Sposób przygotowania:

Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i na wolnym ogniu rozpuszczamy w śmietance z dodatkiem amaretto. Gdy zawartość garnka będzie jednolita dodajemy agar, doprowadzamy do wrzenia, mieszając nieustannie by zawartość się nie przypaliła . Następnie przelewamy do naczyń, w których planujemy podać deser. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia- najlepiej przed podaniem schłodzić deser w lodówce.  Podajemy udekorowany gałązką porzeczek. Gotowe!


Smacznego:)



comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)