Ta babka jest idealna! Niezbyt słodka, lekko wilgotna i jeszcze ten limonkowo- rozmarynowy aromat- pycha! Będzie świetna na Wielkanocny stół, ale jest tak smaczna, że warto zrobić ją bez większej okazji. Lubię babki za to, że te ciasta robi się bardzo szybko i można eksperymentować z dodatkami i aromatami:)
Składniki:
150g mąki pszennej
70g mąki ziemniaczanej
150g cukru
4 duże jajka
4 solidne łyżki majonezu
łyżeczka proszku do pieczenia
sok z 1 1/2 limonki
skórka z 1 limonki
3 ok. 7cm gałązki rozmarynu
szczypta soli
lukier:
10 łyżek cukru pudru
4-5 łyżek wody
Sposób przygotowania:
Białka i cukier ubijamy na sztywną pianę, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i łączymy składniki. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy stopniowo do jajek mieszając składniki delikatnie. Na koniec dodajemy sól, majonez, drobno posiekany rozmaryn bez zdrewniałej łodyżki ( można posiekać nożem, ja cięłam nożyczkami kuchennymi) oraz sok z limonki- mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto umieszczamy w formie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po ostudzeniu dekorujemy lukrem( mieszamy cukier puder i wodę) i skórką z limonki. Gotowe!
Smacznego:)
Już tyle przepisów widziałam na ciasta z dodatkiem majonezu, ale jakoś nie mam odwagi ich wypróbować... Czy faktycznie majonez nie jest wyczuwalny? Przepiękna prezentacja, przepiękna! :)
OdpowiedzUsuńWcale nie czuć majonezu:) Jest za to dzięki niemu bardzo delikatna i lekko wilgotna. Warto się skusić i wypróbować:)
UsuńPrezentuje się znakomicie!
OdpowiedzUsuńSłyszałam o babce z majonezem, jednak jeszcze nie próbowałam. Patrząc na to cudo, koniecznie muszę to zmienić :)
Świetne połączenie smaków, koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń