menu

Chałka waniliowa z makiem

Od kiedy jestem mamą wstaję raczej wcześnie- a czasami nawet bardzo wcześnie:) Lubię wykorzystać tą wczesną porę by przygotować świeże pieczywo na śniadanie. Zwłaszcza weekendowe śniadania nie mogą się obejść bez domowych śniadaniowych wypieków:) W zależności od tego czy śniadanie jest na słodko czy na słono wybieram różne opcje. Chałka z wanilią jest idealna na słodkie śniadania! Jeszcze ciepła, z masłem i miodem albo domową konfiturą- genialne śniadanie:)


chałka waniliowa z makiem


Składniki:

500g mąki pszennej plus do podsypania
200ml ciepłego mleka
80g cukru
2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego
1 duże jajko
80g masła
40g drożdży
1/2 łyżeczki soli

na wierzch:
żółtko
mak




Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w mleku z odrobiną cukru- odstawiamy by rozczyn zaczął pracować na ok. 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na jednolite ciasto ( przy pomocy robota albo ręcznie). Ciasto formujemy w kulę i odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 45 minut. Następnie ciasto dzielimy na 3 równe części, z każdej formujemy rulon. Kawałki ciasta zlepiamy razem na jednym z końców i zaplatamy jak warkocz. Umieszczamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i pod przykryciem odkładamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut. Po tym czasie wierzch smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez 30-35 minut. Najlepiej chałkę wystudzić na kratce przed podaniem.  Gotowe!


chałka z makiem


Smacznego:)


comercialTest

5 komentarzy:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)