menu

Domowa chałwa- zdrowe słodycze

Chałwę wprost uwielbiam! Uwielbiam też wszystko co z chałwą można przygotować- lody, kremy, ciastka. Pomyślałam więc, że może warto samodzielnie przygotować to słodkie cudo. Eksperymentowałam z dodatkami: kakao, pistacjami i wanilią- wszystkie warianty pyszne. Wam podaję przepis na zupełnie podstawową wersję, która jest idealna do eksperymentów smakowych- po prostu dodajecie składnik, którym chcecie uzupełnić chałwę. Taka domowa chałwa ma nieco inną konsystencję niż kupiona w sklepie- jest bardziej plastyczna- smakuje jednak doskonale. A co najważniejsze- to tylko dwa składniki sezam i miód czyli samo zdrowie:)


chałwa



Składniki:

300g sezamu
5-6 łyżek płynnego  miodu




Sposób przygotowania:

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni- bardzo delikatnie, uważając by się nie przypaliły. Następnie umieszczamy sezam i miód w malakserze (opcjonalnie w kubku blendera) i miksujemy do momentu aż z sezamu uzyskamy plastyczną masę.Umieszczamy ją w formie (najlepiej silikonowej) i dociskamy nadając pożądany kształt. Jeśli pojawi się olej odlewamy go. Odstawiamy chałwę do lodówki by stała się bardziej zwarta. Przed podaniem kroimy na kawałki.Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)