Wszelkie wariacje na temat past i dipów są w moim domu mile widziane. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z hummusem- dodałam do niego suszonych pomidorów. Myślę, że to całkiem smaczny i udany eksperyment:) Dlatego polecam gorąco- jako dodatek to warzywnych przekąsek albo z różnymi rodzajami pieczywa.
Składniki:
200g suchej ciecierzycy
łyżka
tahini
ok. 10
suszonych pomidorów z ziołami
kilka łyżek oliwy z pomidorów
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
ok. 100ml zimnej wody
łyżeczka sody
sól
słodka papryka do posypania
Sposób przygotowania:
Na noc namaczamy ciecierzycę w dużej ilości wody z 1/2 łyżeczki sody- wcześniej ciecierzycę płuczemy. Następnego dnia odcedzamy, płuczemy i gotujemy do miękkości( około 1 godziny) z pozostałą sodą. Gdy jest ugotowana odcedzamy i odstawiamy by ostygła. Zimną ciecierzycę razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w kubku blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Schładzamy, a przed podaniem polewamy oliwą i posypujemy słodką papryką. Gotowe!
Smacznego:)
Ale smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńświetny hummus, a suszone pomidory to idealny dodatek!
OdpowiedzUsuń