Sernik "chodził" za mną już od jakiegoś czasu. W końcu odpowiednio dużo pistacji zostało rozłupanych, przygotowałam pastę pistacjową i upiekłam ten pyszny sernik- polecam gorąco!
Składniki( na tortownicę średnicy 20cm):
masa serowa:800g twarogu śmietankowego
3 jajka
5 łyżek cukru
150g pasty pistacjowej( 140g obranych pistacji zmiksuj z 2 łyżkami miodu do konsystencji pasty)
spód:
100g masła
100g mąki
2 łyżki cukru
polewa:
200g masy kajmakowej
100ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
masa serowa: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Z cukru i żółtek oraz odrobiny wody ucieramy kogel-mogel. Do koglu-moglu dodajemy ser oraz pastę pistacjową i miksujemy by masa stała się jednolita. Na koniec delikatnie dodajemy porcjami pianę z białek i łączymy. W międzyczasie schłodzony spód podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni. Na podpieczony spód wykładamy masę sernikową- pieczemy w 120stopniach przez około 90minut. Sernik studzimy.
Polewa: w rondelku podgrzewamy lekko śmietankę i masę kajmakową i mieszamy do połączenia składników- polewamy wierzch ostudzonego sernika. Gotowe!
Smacznego:)
piękny!
OdpowiedzUsuńPrzewspaniały. Kocham serniki.
OdpowiedzUsuń