menu

Sernik pistacjowy z polewą kajmakową

Ostatnio ciągle nie mam czasu, ciągle gonię minuty by jakoś dopiąć różne sprawy. Przekłada się to niestety na czas jaki mogę poświęcić dla siebie i dla bloga. Czasu jest mało a pomysłów cała głowa do realizacji- więc może powoli wszystkie uda mi się wdrożyć i podzielić się przepisami.
Sernik "chodził" za mną już od jakiegoś czasu. W końcu odpowiednio dużo pistacji zostało rozłupanych, przygotowałam pastę pistacjową i upiekłam ten pyszny sernik- polecam gorąco!


sernik pistacjowy



Składniki( na tortownicę średnicy 20cm):

 masa serowa:
800g twarogu śmietankowego
3 jajka
5 łyżek cukru
150g pasty pistacjowej( 140g obranych pistacji zmiksuj z 2 łyżkami miodu do konsystencji pasty)

spód:
100g masła
100g mąki
2 łyżki cukru

polewa:
200g masy kajmakowej
100ml śmietanki 30%




Sposób przygotowania:

Spód: Wyrabiamy składniki na gładkie ciasto- można ręcznie albo przy pomocy robota. ciastem wylepiamy formę i odkładamy do lodówki.
masa serowa: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Z cukru i żółtek oraz odrobiny wody ucieramy kogel-mogel. Do koglu-moglu dodajemy ser oraz pastę pistacjową i miksujemy by masa stała się jednolita. Na koniec delikatnie dodajemy porcjami pianę z białek i łączymy. W międzyczasie schłodzony spód podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni. Na podpieczony spód wykładamy masę sernikową- pieczemy w 120stopniach przez około 90minut.  Sernik studzimy. 
Polewa: w rondelku podgrzewamy lekko śmietankę i masę kajmakową i mieszamy do połączenia składników- polewamy wierzch ostudzonego sernika. Gotowe!

Smacznego:)



comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)