Eksperymentuję sobie z różnymi mlekami roślinnymi. To owsiane ma kilka zalet, które szybko przybliżam. Po pierwsze jest dość neutralne w smaku dzięki temu odnajdzie się w wielu daniach, deserach i przekąskach. Jest też bardzo szybkie w przygotowaniu co daje mu przewagę nad mlekami z orzechów, które trzeba długo namaczać. Oczywiście jest też zdrowe i świetnie wpływa nasz organizm. Zatem na zdrowie!
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych górskich
300ml wody mineralnej niegazowanej
Sposób przygotowania:
Płatki z wodą umieszczamy w blenderze ( najlepiej kielichowym ,ale może też być blender ręczny) i miksujemy przez chwilę. Następnie przecedzamy przez gazę lub sitko. Tak powstałe mleko można spożywać po obróbce termicznej albo od razu. Można też przechowywać je 2-3 dni w lodówce w zamkniętym pojemniku. Gotowe!
Smacznego:)
Nigdy nie robiłam tego mleka, mimo, że używam go na co dzień :)
OdpowiedzUsuń