Wbrew pozorom to proste danie i nie wymaga wiele nakładów pracy. Lubię gnocchi za możliwości jakie dają- kluseczki są bardzo neutralne w smaku i świetnie zgrywają się z różnymi sosami- grzybowym, serowym czy różnymi wariacjami na temat pesto.. Ważne by do ich wykonania użyć ziemniaków które łatwo zagnieść po ugotowaniu i nie zostają grudki- najlepsze będą ziemniaki mączyste i te niemłode- dzięki temu gnocchi będą miały idealną konsystencję.
Składniki:
1kg ziemniaków
250g mąki pszennej
1 jajko
sól
sos:
250ml passaty pomidorowej
1mała cebula
2-3 ząbki czosnku
50ml czerwonego wytrawnego wina
1/2 łyżeczki cukru
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka suszonego tymianku
oliwa
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotowane i lekko przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Wykładamy na stolnicę, dodajemy odrobinę soli, jajko i mąkę i wyrabiamy do połączenia składników- niezbyt długo by masa nie zaczęła się kleić. Ciasto formujemy na mniejsze porcje, formujemy wałek z ciasta i tniemy na około 2cm kawałki. Z każdej małej porcji formujemy owalne kluseczki, które spłaszczamy lekko przy pomocy widelca. Gotujemy do wypłynięcia w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i podajemy z sosem.
Sos: na oliwie przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy zioła, cukier oraz wino i odparowujemy. Dodajemy passatę pomidorową, dusimy około 15 minut na wolnym ogniu. Gotowe!
Smacznego:)
Uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńChoć sama nigdy jeszcze nie robiłam...