Długo, bardzo długo zbierałam się za upieczenie tego ciasta. Wygląda jak sernik, smakuje trochę jak budyń i jest uzależniająco dobry:) Już planuję kolejne wariacje na temat! Podałam go z malinami, które ostatnio zaczynają się pojawiać i kuszą mnie niemiłosiernie, ale mogą to być też inne, miękkie owoce- truskawki, jagody albo porzeczki. A jak Wasze doświadczenia z jagielnikiem? Próbowaliście? Jeśli nie to polecam gorąco:)
Składniki ( na tortownicę 20cm):
250g kaszy jaglanej ( suchej, przed ugotowaniem)
litr mleka 2%
50g masła
300ml śmietanki 30%
2 duże jajka
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki ekstraktu z wanilii
100g cukru pudru
szczypta soli
do dekoracji:
120g malin
cukier puder
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy i lekko podprażamy na suchej patelni. W garnku podgrzewamy mleko, masło, sól i dodajemy kaszę- gotujemy około 30 minut, aż kasza zmięknie i wpije mleko. Następnie dodajemy ekstrakt i śmietankę, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Odstawiamy do ostudzenia. Kaszę miksujemy blenderem na gładki krem ( podobny w konsystencji do gęstego budyniu). Następnie mieszamy z cukrem, jajkami i mąką na jednolitą masę. Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Upieczone ciasto studzimy i dekorujemy malinami oraz cukrem pudrem. Gotowe!
smacznego:)
Też muszę w końcu taki zrobić, bo kusi mnie od dawna :) Twój prezentuje się niezwykle zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie. Chętnie spróbuję :) Powiedz tylko, czym mogę zastąpić mąkę kukurydzianą - dać zwykłą? nie mam kukurydzianej w domu, a nie chcę jej kupować dla 3 łyżek :)
OdpowiedzUsuńTak, możesz zastąpić- najlepiej skrobią ziemniaczaną albo kaszką manną.
Usuńobłędnie wygląda :) zrobię :)
OdpowiedzUsuń