Pierwszy rabarbar w tym roku! Musiałam spożytkować go do czegoś ekstra:) Pomyślałam sobie, że zrobię odrywany chlebek. W trakcie okazało się jednak, że o ile w rabarbar byłam zaopatrzona świetnie to w zwykłą, pszenną mąkę już niekoniecznie. Ale pomyślałam sobie, że poeksperymentuję z kukurydzianą i jestem z efektu bardzo zadowolona. Ciasto ładnie wyrosło, a mąka kukurydziana dała piękny żółty kolor. Oczywiście można też zrobić wersję klasyczną, w całości wykorzystując mąkę pszenną.
Składniki:
200g rabarbaru
300g mąki pszennej
200g mąki kukurydzianej
80g masła
2 jajka
20g drożdży
120g cukru
150ml ciepłego mleka
szczypta soli
łyżka cukru pudru cynamonowego
cukier perlisty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Z drożdży, mleka i łyżki cukru przygotowujemy zaczyni odstawiamy na 15 minut. Następnie łączymy zaczyn z mąką, rozpuszczonym masłem, jajkami i solą. Wyrabiamy ciasto około 10 minut by było gładkie i jednolite. Ciasto przykryte bawełnianą ściereczką odkładamy do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce. W międzyczasie łodygi rabarbaru kroimy pod kątem na dość cienkie plastry. Rabarbar mieszamy z cukrem cynamonowym. Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatamy i rozwałkowujemy na blat grubości 3-4mm. Wykrawamy kwadraty o boku ok.8 cm. Składamy chlebek: kwadrat z ciasta, kilka plasterków rabarbaru i tak do zakończenia składników- ostatnia warstwa to ciasto. Tak powstałą wieżę przekładamy poziomo do keksówki wysmarowanej masłem. Wierzch przesmarowujemy odrobiną jajka lub rozpuszczonego masła i posypujemy cukrem perlistym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 45 minut. Gotowe!
Smacznego:)
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńJest już rabarbar? Muszę lecieć na bazar!;)
OdpowiedzUsuńAleż bym sobie zjadła... :)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj właśnie pierwszy rabarbar kupiłam :)