menu

Odrywany chlebek z rabarbarem: pszenno-kukurydziany

Pierwszy rabarbar w tym roku! Musiałam spożytkować go do czegoś ekstra:) Pomyślałam sobie, że zrobię odrywany chlebek. W trakcie okazało się jednak, że o ile w rabarbar byłam zaopatrzona świetnie to w zwykłą, pszenną mąkę już niekoniecznie. Ale pomyślałam sobie, że poeksperymentuję z kukurydzianą i jestem z efektu bardzo zadowolona. Ciasto ładnie wyrosło, a mąka kukurydziana dała piękny żółty kolor. Oczywiście można też zrobić wersję klasyczną, w całości wykorzystując mąkę pszenną.

chlebek odrywany z rabarbarem



Składniki:

200g rabarbaru
300g mąki pszennej
200g mąki kukurydzianej
80g masła
2 jajka
20g drożdży
120g cukru
150ml ciepłego mleka
szczypta soli
łyżka cukru pudru cynamonowego
cukier perlisty do dekoracji



Sposób przygotowania:

Z drożdży, mleka i łyżki cukru przygotowujemy zaczyni odstawiamy na 15 minut. Następnie łączymy zaczyn z mąką, rozpuszczonym masłem, jajkami i solą. Wyrabiamy ciasto około 10 minut by było gładkie i jednolite. Ciasto przykryte bawełnianą ściereczką odkładamy do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce. W międzyczasie łodygi rabarbaru kroimy pod kątem na dość cienkie plastry. Rabarbar mieszamy z cukrem cynamonowym. Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatamy i rozwałkowujemy na blat grubości 3-4mm. Wykrawamy kwadraty o boku ok.8 cm. Składamy chlebek: kwadrat z ciasta, kilka plasterków rabarbaru i tak do zakończenia składników- ostatnia warstwa to ciasto. Tak powstałą wieżę przekładamy poziomo do keksówki wysmarowanej masłem. Wierzch przesmarowujemy odrobiną jajka lub rozpuszczonego masła i posypujemy cukrem perlistym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 45 minut. Gotowe!


Smacznego:)



comercialTest

3 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)