Bajgle to takie urocze pieczywo!Zawsze gdy je piekę poprawia mi się samopoczucie. Są też świetną bazą do pysznych kanapek. Tym razem upiekłam bajgle pełnoziarniste z dodatkiem czarnuszki- pycha! A w połączeniu z pieczonym łososiem i sosem chrzanowo-koperkowym były po prostu genialne! Musicie koniecznie wypróbować! A jeśli macie ochotę na inne bajgle to sprawdźcie inne przepisy na blogu:
bajgle dyniowe i klasyczne
bajgle z makiem.
Składniki( na 4 sztuki):
400g mąki pszennej pełnoziarnistej
170ml ciepłej wody
40g drożdży
łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
żółtko jajka
łyżka czarnuszki
200g grillowanego łososia
4 łyżki majonezu
2 łyżki tartego chrzanu
łyżka posiekanego koperku
łyżka masła klarowanego
kilka listków bazylii
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Bajgle: W wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej sól. Do miski wlewamy wodę z drożdżami i mieszamy łyżką do
momentu aż ciasto stanie się dość jednolite i kleiste. Wtedy na
obsypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i wyrabiamy do momentu aż będzie
zwarte i jednolite. Jeśli ciasto mimo wszystko lepi się do dłoni
podsypujemy lekko mąką i zagniatamy do momentu aż ciasto przestanie
lepić się do dłoni. Z ciasta formujemy kulę, umieszczamy w misce pod
przykryciem( najlepiej pod bawełnianą czystą ściereczką) i odstawiamy na
godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto ponownie zagniatamy,
formujemy w kulę i odstawiamy na kolejne 10 minut w ciepłe miejsce. Po
tym czasie ciasto dzielimy na4b równe porcje i kolejno z każdej
formujemy bajgla. Najpierw formujemy gładką kulkę, następnie spłaszczamy
ją i palcem formujemy dziurkę. Bajgle odstawiamy na deskę na 10 minut
pod ściereczką. W międzyczasie zagotowujemy w dużym garnku wodę. Bajgle
sparzamy we wrzątku po około 1 minutę na stronie, a następnie wyciągamy
je łyżką cedzakową i odsączamy z wody( ja robiłam to przy pomocy
ręczników papierowych). Bajgle układamy na wyłożonej papierem do
pieczenia blaszce. Każdy smarujemy zółtkiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy około 25 minut w 220 stopniach. Studzimy na kratce.
Łososia dzielimy na porcje. Z majonezu, chrzanu i koperku przygotowujemy sos- doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Bajgle przecinamy na pół i podpiekamy od środka na maśle. Następnie każdego bajgla (każdą połówkę- dolną i górną) smarujemy sosem, układamy porcję łososia i bazylię- łączymy kanapkę. Gotowe!
Smacznego:)
Jakie śliczne te bajgle :)
OdpowiedzUsuń