Tak niestety czasami bywa, że wiosną i latem też zdarzają się chłodne dni ( czego bardzo nie lubię). Idealnym deserem na niepogodę jest crumble z sezonowymi skarbami. U mnie padło na rabarbar ( które jest warzywem) i suszone wiśnie. Całość podrasowałam szybkim i prostym kremem na bazie mascarpone, ale doskonale w tej roli spiszą się też lody ( najlepiej kremowe, śmietankowe lub waniliowe). To co? Czas na deser:)
Składniki ( na 2 porcje):
4-5 łodyg rabarbaru
2 łyżki suszonych wiśni
3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
3 łyżki mielonych migdałów
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki mascarpone
łyżeczka cukru pudru
2 łyżki soku pomarańczowego
odrobina otartej skórki z pomarańczy- do dekoracji
Sposób przygotowania:
Rabarbar kroimy na małe kawałki. Na patelni roztapiamy łyżkę masła z dodatkiem łyżeczki cukru i karmelizujemy na nim rabarbar. Gotowe warzywo umieszczamy w równych porcjach w naczyniu do zapiekania. Następnie układamy warstwę wiśni. Całość posypujemy wymieszanymi płatkami, migdałami i pozostałym cukrem. Na wierzch kładziemy porcję masła i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż wierzch się zarumieni- około 10-15 minut. W międzyczasie mascarpone, sok z pomarańczy i cukier puder ucieramy na krem. Upieczony deser dekorujemy porcją kremu, skórką z pomarańczy i listkiem mięty. Podajemy na gorąco. Gotowe!
Smacznego:)
Takiemu deserowi nie odmówię :)
OdpowiedzUsuń