Praktycznie za każdym razem gdy robię domową granolę jest ona inna od poprzedniej. Mieszam i kombinuję to co mam pod ręką i efekty są zawsze fajne. Tym razem granola orzechowo- kakaowa. Połączyłam orzechy i pestki z odrobiną kakao i syropem klonowym- wyszło pysznie:) Przegryzam ją solo albo zjadam tradycyjnie z mlekiem lub jogurtem-pycha!
Składniki:
100g płatków owsianych błyskawicznych
50g orzechów brazylijskich
30g orzechów włoskich
30g orzechów laskowych
50g płatków migdałów
40g wiórków kokosowych
30g ziaren słonecznika łuskanego
20g sezamu
łyżka kakao
2 łyżki syropu klonowego
1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
W naczyniu do zapiekania mieszamy wszystkie orzechy i ziarna. Następnie dodajemy kakao i sól i ponownie mieszamy. Na koniec całość polewamy syropem klonowym i mieszamy dokładnie by składniki się połączyły. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni na około 20-25 minut. Co kilka minut zawartość naczynia warto pomieszać by równomiernie opiekły się wszystkie składniki. Gotową granolę studzimy i trzymamy w szczelnym pojemniku. Gotowe!
Smacznego:)
Na blogu znajdziecie też
granolę z żurawiną i
granolę jabłkowo-porzeczkową.
granola mistrzowska!
OdpowiedzUsuńMniam, kocham granolę :) A ta wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuń