Taki kurczak to idealny obiad gdy mamy mało czasu na stanie w kuchni. Po prostu mieszamy mięso z ziołami, cytryną i oliwkami, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy. Do tego ulubione dodatki i obiad gotowy:) U mnie do kurczaka zawsze wygrywają ziemniaki ( a najlepsze oczywiście młode kartofelki z koperkiem <3) i mizeria- pycha! A jakie dodatki do kurczaka rządzą u Was w domu?
Składniki:
6 udek z kurczaka
1 cytryna
kilka gałązek świeżego rozmarynu, tymianku i szałwii
1 główka czosnku
ok. 10 szt oliwek kalamata z pestką
oliwa
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Udka dzielimy na kawałki- tak by osobno było podudzie i osobno pałka z kurczaka. Każdy kawałek nacieramy solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania układamy na przemian kawałki mięsa, oliwki, zioła oraz plastry cytryny i czosnek. Całość polewamy oliwą- około 2-3 łyżki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 piekarniku przez około 30-40 minut- aż skórka się zarumieni. Gotowe!
Smacznego:)
Bardzo pyszne danie na obiadek :-)
OdpowiedzUsuń