Pyszne! Idealne dla osób które lubią orzechowe smaki. Warto użyć masła orzechowego z kawałkami fistaszków, bo dzięki temu lody zyskują również fajną fakturę- kremowe lody i kawałki orzechów- idealnie:) Lody są tak pyszne, że wprost nie sposób zjeść tylko jedną porcję- najlepiej od razu nałożyć sobie podwójną ilość:)
Składniki:
3 żółtka dużych jaj
250ml śmietanki 30%
150ml mleka 2%
150g cukru trzcinowego
1 laska wanilii
200g masła z orzeszków ziemnych z kawałkami
Sposób przygotowania:
Mleko, śmietankę i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii podgrzewamy na wolnym ogniu uważając by nie doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie żółtka z cukrem i odrobiną wody ucieramy na jasny, puszysty kogel-mogel. Lekko ostudzone mleko cienkim strumieniem dolewamy do żółtek mieszając ciągle. Tak powstałą bazę ubijamy na parze aż zacznie lekko gęstnieć. Odstawiamy do ostudzenia i ukręcamy lody przy pomocy maszynki do lodów- w trakcie dodajemy masło orzechowe. Gotowe!
Smacznego:)
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuń