Połączenie soczewicy i lekko podsmażonych i uduszonych warzyw jest pyszne. Do tego sporo aromatycznych ziół i przypraw i mamy pyszną przekąskę. Pasztet ma fajną konsystencję, która pozwala go bez trudu pokroić jak również rozsmarować. Już myślę nad kolejną wersją- z suszonymi owocami:)
Składniki:
180g czerwonej soczewicy
1 średniej wielkości marchewka
nieduży seler
2 łodygi selera naciowego
1 średniej wielkości pietruszka
3 ząbki czosnku
3 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki płatków chili
3 łyżeczki soli prowansalskiej
1/2 łyzeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki kurkumy
oliwa
Sposób przygotowania:
Soczewicę gotujemy do miękkości. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy pokrojone na nieduże kawałki warzywa. Po chwili warzywa zalewamy niedużą ilością wody i pod przykryciem gotujemy do miękkości ( jeśli będzie taka potrzeba podlewamy nieco wodą). Soczewicę i warzywa miksujemy w malakserze z dodatkiem mąki i przypraw. Gładką masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez około godzinę. Gotowe!
Smacznego:)
taki pasztet to majstersztyk!
OdpowiedzUsuń