menu

Pasztet z czerwonej soczewicy z warzywami

Połączenie soczewicy i lekko podsmażonych i uduszonych warzyw jest pyszne. Do tego sporo aromatycznych ziół i przypraw i mamy pyszną przekąskę. Pasztet ma fajną konsystencję, która pozwala go bez trudu pokroić jak również rozsmarować. Już myślę nad kolejną wersją- z suszonymi owocami:)


pasztet z soczewicy



Składniki:

180g czerwonej soczewicy
1 średniej wielkości marchewka
nieduży seler
2 łodygi selera naciowego
1 średniej wielkości pietruszka
3 ząbki czosnku
3 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki płatków chili
3 łyżeczki soli prowansalskiej
1/2 łyzeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki kurkumy
oliwa





Sposób przygotowania:

Soczewicę gotujemy do miękkości. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy pokrojone na nieduże kawałki warzywa. Po chwili warzywa zalewamy niedużą ilością wody i pod przykryciem gotujemy do miękkości ( jeśli będzie taka potrzeba podlewamy nieco wodą). Soczewicę i warzywa miksujemy w malakserze z dodatkiem mąki i przypraw. Gładką masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez około godzinę.  Gotowe!


Smacznego:)



comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)