Ach! Wiosna, maj, szaleństwo kolorów i smaków- to uwielbiam! A wraz z kolorowymi warzywami i owocami pojawia się u mnie ochota na pełne smaków, lekkie i kolorowe dania. Ta sałatka nie dość, że pyszna, pełna barw to do tego jest sycąca więc świetne zastąpi majowy obiad lub drugie śniadanie na wynos:) Wy też lubicie talerze pełne koloru na wiosnę?
Składniki:
100g ugotowanej ciecierzycy (lub takiej z puszki)
kilka kolorowych pomidorków
1 dymka
kilka zielonych szparagów
2-3 rzodkiewki
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
sól
cukier
pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy na ćwiartki, rzodkiewki na plasterki, cebulę w cienkie plasterki oraz siekamy szczypior. Szparagi kroimy na kawałki i gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Ciecierzycę, rzodkiewki, odsączone i przestudzone szparagi oraz pomidory i dymkę mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy podać z grzankami. Gotowe!
Smacznego:)
Cudowna, wszystkie składniki uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńkolorowo i pysznie!
OdpowiedzUsuń