Wiosna! Maj! Szaleństwo kolorów, świeżych owoców i warzyw. A przede wszystkim sezon na szparagi w pełni. Uwielbiam szparagi, zwłaszcza te zielone. Świetnie smakują gotowane, duszone, smażone lub na surowo. Idealnie sprawdzą się w połączeniu z ziemniakami w delikatnym i jedwabistym kremie. To super propozycja na lekki obiad wiosną. Dobrze sprawdzi się też jako przekąska do pracy.
Składniki:
1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
300g zielonych szparagów
300g młodych ziemniaków
100ml śmietanki 18%
sól
pieprz
do podania:
olej rzepakowy zimnotłoczony
koperek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki- gotujemy do miękkości w bulionie. Do w połowie ugotowanych ziemniaków dodajemy pokrojone na kawałki szparagi. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem z dodatkiem śmietanki. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupę można ozdobić cienko pokrojonymi szparagami, koperkiem i skropić olejem rzepakowym. Gotowe!
Smacznego:)
Wygląda pięknie i musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńświetna zupa i pomysł na wykorzystanie szparagów :)
OdpowiedzUsuń