menu

Zupa krem ze szparagów i młodych ziemniaków

Wiosna! Maj! Szaleństwo kolorów, świeżych owoców i warzyw. A przede wszystkim sezon na szparagi w pełni. Uwielbiam szparagi, zwłaszcza te zielone. Świetnie smakują gotowane, duszone, smażone lub na surowo. Idealnie sprawdzą się w połączeniu z ziemniakami w delikatnym i jedwabistym kremie. To super propozycja na lekki obiad wiosną. Dobrze sprawdzi się też jako przekąska do pracy.


krem ze szparagów




Składniki:

1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
300g zielonych szparagów
300g młodych ziemniaków
100ml śmietanki 18%
sól
pieprz
do podania:
olej rzepakowy zimnotłoczony
koperek




Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki- gotujemy do miękkości w bulionie. Do w połowie ugotowanych ziemniaków dodajemy pokrojone na kawałki szparagi. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem z dodatkiem śmietanki. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupę można ozdobić cienko pokrojonymi szparagami, koperkiem i skropić olejem rzepakowym. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)