Jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania patelnię marki Woll z serii SaphirLite. Z dużą chęcią podchodzę do testowania nowych kuchennych pomocników więc z chęcią sprawdziłam jej możliwości w mojej kuchni.
Patelnia na pierwszy rzut oka sprawia bardzo dobre wrażenie- jest solidnie wykonana i estetyczna. Przydatna jest też pokrywka, zwłaszcza że ten model patelni ma wysokie brzegi więc z powodzeniem możemy w nim dusić czy to warzywa czy dania mięsne.
Zacznę od tego, że produkty z tej linii są przystosowane do kuchni indukcyjnych- bardzo fajnie. A jak patelnia zachowuje się w akcji? Sprawdziłam to przygotowując pyszne risotto. To typ dania, które wymaga wiele uwagi i wystarczy chwila by przypalić danie. W pierwszym etapie gotowania zeszkliłam cebulę i podprażyłam ryż- patelnia spisała się bardzo dobrze. Po dodaniu wina i bulionu oraz warzyw również wszystko świetnie wyszło- patelnia ma plus.
Dla mnie jednak liczy się też etap po gotowaniu. Nie wiem czy kiedykolwiek pisałam o tym, że bardzo nie lubię zmywać naczyń, a w szczególności garnków i patelni. I tu kolejny plus- patelnię oraz pokrywkę bez problemu można myć w zmywarce.
Testowałam też patelnię przy okazji smażenia, mięsa, jajek i tostów francuskich- nie miałam zastrzeżeń ani do samego procesu smażenia jak i czyszczenia dlatego z dużą radością mogę polecić ten produkt. W mojej kuchni zapewne pozostanie na długo. Jeśli chcielibyście dowiedzieć się więcej o tym i innych produktach Woll zapraszam na stronę dystrybutora po wszelkie informacje- E-gustus.pl
A teraz czas na przepis na genialne risotto z cukinią i pomidorami- idealne lekkie danie na lato.
Składniki:
200g ryżu arborio
1 litr bulionu drobiowego
150ml białego wytrawnego wina
1 nieduża cukinia
3 łyżki zmielonych z oliwą suszonych pomidorów
1 cebula
30g parmezanu
kilka pomidorków koktajlowych
łyżka masła
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Na odrobinie oliwy szklimy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy ryż i przesmażamy tak by zrobił się lekko szklisty. Dodajemy wino, a po chwili zaczynamy partiami dolewać bulion. Pod koniec dodajemy pokrojoną w małe kawałki cukinię oraz pomidory- mieszamy całość i dusimy dodając resztę bulionu by cukinia była al dente. Na koniec wykańczamy danie masłem i parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Gotowe!
Smacznego:)
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń